Lumina rece versus lumina calda

Lumina rece versus lumina calda

Fizica ne spune ca lumina este o radiatie electromagnetica a carei lungime de unda este vizibila, metafizica, din contra, ca reprezinta viata si divinitatea, iar feng shui-ul sustine ca lumina este un energizator, un remediu.

De fapt, lumina este pretutindeni, in jurul nostru, fie ea naturala sau artificiala. Pentru ca pe cea naturala nu o putem controla, vom vorbi astazi despre cea artificiala, care in functie de natura ei se poate clasifica in 3 categorii:

Lumina Rece (5000°K-6500°K ) – evidentiaza detaliile si culorile, stimuleaza concentrarea si creeaza o atmosfera prielnica muncii, de aceea este utilizata mai ales in birouri si in zonele de lucru ale casei, precum bucataria sau la exterior – la luminarea gradinii ori a interiorului piscinelor. Recomandate sunt spoturile, benzile led, cu lumina rece, puternica sau neoanele.

Lumina Calda (1700-3200° K) – este blanda si relaxanta pentru ochi, de aceea e indicat sa o folosesti in incaperile dedicate odihnei, precum dormitoarele sau pentru living, deoarece creeaza o atmosfera cozy. Pentru ca este o lumina ambientala, discreta, solutia cea mai potrivita in ceea ce priveste alegerea corpurilor de iluminat sunt lustrele, candelabrele sau plafonierele.

Lumina neutra (4000°K-4500°K ) este echilibrul dintre tip 1 si tip 2 de lumina si este cel mai des folosita, deoarece este prietenoasa ochiului uman. Este o lumina functionala, asemanata deseori cu cea naturala, de aceea e recomandata pentru zona de citit, a machiajului sau barbieritului sau a altor activitati de ingrijire a tenului. Pentru generarea acestui tip de lumina, exista aplice de perete, sau lampadare cu design variat.

Share this post